Gaan leven vanuit zijnskracht

IK “HOOGGEVOELIG”?? Echt NIET!! Toch was de uitslag overduidelijk na een HSP test die ik eigenlijk voor mijn dochter deed. Al die dingen waar ik al meer dan 40 jaar last van had, waren dus géén afwijking of ziekte. En toch zat ik niet te wachten op dat label. Ik moest stoer en sterk blijven voor mijn hectische baan en drukke gezinsleven en heb ik het uit mijn hoofd gezet tot ik uiteindelijk overspannen/burn-out raakte en inzag dat ik er echt mee aan de slag moest.

Hoe was het:
Mijn hele jeugd merkte ik al dat ik ‘anders’ was en voelde me daarom vaak eenzaam en alleen. Omdat ons gezin geen veilige haven was, heb ik geleerd om op mijn omgeving te letten en was daarom altijd op mijn hoede, paste me aan en maakte me klein. Ik durfde me niet te uiten en hield daarom mijn emoties in en uit angst voor kritiek of woede uitbarstingen trok ik me vaak terug op mijn kamer. Ik deed vooral mijn uiterste best om iedereen blij, tevreden en vooral niet boos te maken. Uiteindelijk sloot ik me af voor dingen die te heftig of te pijnlijk voor me waren en bouwde een dikke muur om me heen als zelfbescherming maar dat kostte veel energie.
Op mijn 21e was ik er klaar mee om altijd te voldoen aan de verwachtingen van anderen en verhuisde naar de grote stad, 150 km verder weg. Ik liet het niet merken maar vond het behoorlijk spannend en vooral mijn nieuwe baan was een flinke uitdaging en bezorgde me veel stress. Wat ik toen nog niet wist, was dat dit het begin was van een lange loopbaan waarin ik steeds meer overvraagd werd en telkens mijn grens niet durfde aan te geven. Een foutje werd keihard en met woede afgestraft waardoor ik doodsbang werd om fouten te maken en tot het uiterste ging om dat te voorkomen. Ik kreeg weinig begrip of steun van werkgevers of collega’s en voelde me daardoor niet gehoord of gezien en probeerde vooral door keihard te werken toch (onbewust) waardering te krijgen. Dat voldoen aan de eisen en verwachtingen van anderen vond ik belangrijker dan mijn gezondheid en na iedere periode van (zelfs ernstige) ziekte kwam ik gewoon weer terug en stortte me weer volop in mijn werk. Waarschuwingen van familie en collega’s voor een burn-out wuifde ik weg want ik had mezelf wijs gemaakt dat MIJ dat niet zou overkomen; ik was sterker dan anderen en had veel erger mee gemaakt.
Mijn stress werd steeds groter en iedere keer bedacht ik een manier om daar beter mee om te gaan. Intensief wandelen en hardlopen werd steeds belangrijker om mijn hoofd leeg te maken want ik kon niet meer stoppen met piekeren. ’s Nachts lag ik uren wakker en raakte steeds meer oververmoeid en ik kwam steeds meer in de overleefstand. Naast mijn hectische banen met eindeloze deadlines vroeg mijn drukke gezinsleven het uiterste van me en de last van overprikkeling door harde geluiden, negatieve sferen en stressvolle situaties werd onhoudbaar zodat ik me steeds meer terug trok in een soort afwezigheidsmodus. De pijn in mijn hoofd werd steeds erger en ik raakte zo gestrest dat ik bij het minste geringste boos of geïrriteerd reageerde. Ik herkende mezelf niet meer en vond het leven absoluut niet leuk meer.
Toch bleef ik jarenlang op wilskracht en doorzettingsvermogen doorgaan want opgeven was echt een no-go voor mij en zag niet in dat al die klachten een signaal waren dat ik rust moest nemen. Vastbesloten bleef ik mezelf inprenten dat ik sterk genoeg was om alles te kunnen (ver)dragen tot ik na 3 weken zomervakantie terugkeerde op mijn werk en binnen een uur zo gestrest raakte dat ik niets meer kon lezen en door de druk in mijn hoofd niet meer kon nadenken of handelen. Ik was totaal op; het ging gewoon niet meer en ik kreeg de diagnose: overspannen/burn-out.

Hoe is het nu:
Ik sta nu ontspannen in het leven en mijn gevoel, waar ik zo lang last van had, helpt mij nu juist. Mijn werk doe ik eindelijk zonder stress en daardoor een stuk beter. Voor mijn gezin, vrienden en collega’s ben een leuker mens geworden en voel me super gelukkig als ik mijn gevoel een stem geef in m’n besluiten en een rol in mijn leven.

Wat is typisch Caren?
Mijn coachhond Bodhi en ik doen kennelijk iets bijzonders door er samen gewoon te zijn, waardoor vrouwen zich ontspannen en zich zo veilig voelen dat ze zich open stellen en in alle vertrouwen hun verhaal vertellen die ze nog niet eerder aan anderen hebben durven toevertrouwen. Mijn intuïtieve manier van coachen is mede gebaseerd op wat Bodhi mij laat zien en kan je soms uit balans brengen maar achteraf begrijp je precies waarom en volgt het ‘aha’-moment van inzicht (-;

Mijn visie:
Hooggevoelige vrouwen houden meestal niet van labels en zij doen zichzelf geweld aan om te voldoen aan de hoge verwachtingen van de maatschappij. Alleen als zij onder ogen komen wat ze in de kern zijn, kunnen ze uit de neerwaartse spiraal komen die tot een burn-out zal leiden. Als je leert omgaan met je last van overprikkeling en leert luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, kun je eindelijk gaan genieten van je leven als hooggevoelige vrouw.

Wat je over mij moet weten:
• kernwoorden: koffie, sunshine, hardlopen en honden, in willekeurige volgorde;
• als ik weg ga - al is het maar voor een weekend- altijd mijn hardloopschoenen/kleding meeneem en het liefste alleen sport;
• ik erg van honden houd en het fantastisch vindt om met ze samen te werken. Het kan me enorm raken als ze door het spiegelen van iemands gedrag ervoor zorgen dat er inzicht komt, ik geniet van het “aha-moment” op iemands gezicht;
• ik heb een hekel aan bijna alle huishoudelijke taken (ben ook allergisch voor stof) behalve aan ramen lappen dat vind ik dan weer geen probleem;
• ik gezond leven en eten heel belangrijk vind en dat zelfs op vakantie zoveel mogelijk probeer te doen, maar een zak chips kan ik niet weerstaan;
• ik energie krijg van diepgaande en inspirerende gesprekken het liefst met wat humor erbij maar het liefst vertrek bij eindeloze gesprekken over voetbal of politiek.

Wat kan ik voor je betekenen?

Vund je het spannend om aan iets nieuws te beginnen of voor jezelf te kiezen?! Ik weet er alles van. Voel je vrij om contact met mij op te nemen dan vertel ik je graag wat ik voor je kan betekenen. Ik wil graag kennis met je maken en uiteraard ben je tot niets verplicht 🤗 Je kunt me bellen, appen of mailen of vul het formulier hieronder in. Dan neem ik zsm contact met je op.

Warme groeten, Caren