Gaan leven vanuit zijnskracht

Blog: Ben jij een hoogsensitief persoon? (11 juli 2023)

Vraag jij je wel eens af waarom jij anders reageert op alledaagse situaties dan anderen? Vinden ze je dan een aansteller of overdrijver? Merk je dat anderen je daarom veroordelen? Voel je je daardoor ook niet-gezien en vaak eenzaam?

Herken jij dit?

Vermijden van drukke omgevingen

Geluiden, harde muziek of sterke stimulansen probeer je te vermijden. Als je teveel prikkels krijgt of teveel tegelijk doet, “draai” je door. Door geuren, geluiden of onderbrekingen raak je uit balans en ga je je irriteren. Mensen in je omgeving begrijpen jou irritatie niet en gaan zich aan jou irriteren en dat geeft je een ongemakkelijk gevoel.

(Werk)druk

 • Als je meer taken moet doen voel je onder druk gezet. Je wilt je het liefst op 1 taak concentreren en die dan zo goed mogelijk doen. Je bent creatief en ziet snel waar het probleem ligt en hoe je dat moet oplossen.
 • In een rustige omgeving waar je alleen kunt werken, presteer je het beste. Als dat niet het geval is, raak je snel gestrest en ben je niet meer in staat om productief of effectief te zijn.
 • Is er sprake van veel lawaai in je omgeving en worden er allerlei vragen aan je gesteld, blokkeer je en reageer je geïrriteerd en ben je moeilijk in de omgang met anderen.

Je neemt dingen persoonlijk op

  Ervaringen of dingen die tegen je gezegd worden, neem je persoonlijk op door je empathisch vermogen. Op sociale onrechtmatigheden of onrechtvaardig gedrag reageer je sterk. Je richt je op details en het analyseren van non-verbale communicatie. Dat zegt vaak meer dan woorden. Daardoor weet je vaak wie te vertrouwen is of niet. Anderen storen zich daaraan en proberen het af te zwakken door te zeggen “het niet persoonlijk te bedoelen” maar daar trap jij niet in.

  Rust en tijd voor jezelf nodig

  In tegenstelling tot veel mensen kun je prima alleen zijn en zoek je juist de eenzaamheid op. Je hebt regelmatig momenten van rust nodig zodat je niet meer beïnvloed wordt door je omgeving. Mensen in je omgeving begrijpen vaak niet dat je een uitnodiging afslaat of even niet bereikbaar bent. Het is niet dat je geen tijd met ze wilt door brengen maar hebt meer tijd met jezelf nodig.

  Wil jij meer weten over hooggevoeligheid of vraag je je af of je hooggevoelig bent, mail mij voor een gratis sessie waarin ik je meer vertel en tips geef: info@strandcoachingmethond.nl